Muse arm

Behandling: Hos Soleus Sportsmassage har vi god erfaring med en kombination af akupunktur og Laserterapi omkring sene vedhæftning samt massage/aku/laserterapi på extensor musklerne. Faktorer som skadens varighed og klientens alder har betydning for hvor hurtig smerten aftager. Dog ser vi et typisk forløb på 5-10 behandlinger med ca. 2 dages interval mellem hver behandling.

Herudover kan klienten selv gøre følgende:
Ergonomiske tiltag
Hvis du har fået symptomer af at arbejde ved en computer, eller hvis du ønsker at forebygge symptomer, bør der gøres en indsats for en bedre (mere ergonomisk) arbejdsstilling.

En typisk forkert arbejdsstilling er, når tastaturbordet er stillet for højt eller for lavt i forhold til armene. Disse forhold bør man rette op på ved hjælp af en kontorstol, hvor sædehøjde og også gerne sædehældning kan justeres. Tastaturbordets højde bør også kunne reguleres.

Derudover kan man evt. prøve:

  • Støtte under håndleddene gavner nogle, men undersøgelser viser, at ikke alle synes det hjælper
  • Brug af musemåtte gør, at man arbejder mindre anspændt og intenst, når man bevæger musen
  • Eventuel variation med hensyn til hvilken hånd, man benytter
  • Anvend tastaturkommandoer (f. eks. Ctrl-C, Ctrl-V) i stedet for at bruge musen
  • Begræns omfanget af dobbeltklik
  • Forskellige udformninger af musen giver forskellige belastninger. Der findes ikke en musetype, der forhindrer enhver belastning. Det anbefales derfor hellere, at man varierer arbejdet, end at man anvender “specialmus”
  • Nogle arbejder bedst i stående stilling, men dette kan til gengæld betyde større belastning af nakke og ben

Variér arbejdsstillingen. Man bør rejse sig og gå lidt omkring en gang imellem.

Afkøling af området
I det nyopståede stadium kan man forsøge at mindske smerten med is. Man må ikke lægge is direkte på huden, men man skal komme et bind eller et klæde imellem hud og ispose. Isen kan lægges på 20 minutter ad gangen. Herefter skal der være cirka én times pause inden man lægger is på igen.

Hold armen i ro
Man skal sørge for at holde armen i ro og undgå at lave ting, der fremkalder smerte.

Udspændingsøvelser
Man kan lave udspændingsøvelser. Stræk armen frem for dig, så albuen bliver strukket helt ud. Drej underarmen lidt indad, så håndleddet kommer til at pege lodret op i luften. Bøj håndleddet indad, og brug den anden hånd til at støtte og holde strækket med. Strækket holdes cirka 15 sekunder, der holdes en kort pause, hvorefter strækket gentages. Dette gentages mange gange dagligt

Støttebandage
En del patienter har glæde af en såkaldt epicondylitspænde til brug i dagtimerne og en stabiliserende håndledsskinne til natbrug, kan købes hos materialist eller bandagist.

Symptomer ved muse arm: Smerter omkring vedhæftning af senen fra extensor musklerne omkring albueleddet. Smerterne optræder ved arbejde med PC-mus i længerevarende perioder, hvor håndleddet holdes i en stilling, der afviger fra normalstillingen. Arbejde med mus medfører nemlig, at man holder underarmen i en stilling, der afviger fra det normale med indadroteret underarm og strakt håndled (> 30°). Derudover giver det spændinger i fingre og fingerspidser, når man trykker på tasterne og griber om musen. Håndleddene holdes også mere udadroteret (> 10°) end normalt.

Årsag ved muse arm: Arbejde med mus medfører, at man holder underarmen i en stilling, der afviger fra det normale med indad roteret underarm og strakt håndled (> 30°). Dette bevirker at musklerne på oversiden af underarmen (extensor musklerne) bliver overbelastet. Derudover giver det spændinger i fingre og fingerspidser, når man trykker på tasterne og griber om musen. Håndleddene holdes også mere udad roteret (> 10°) end normalt.

Skader

Skader har mange ansigter og de kommer til udtryk på flere forskellige måder. Hos Klinik Soleus har vi en lang række behandlingsformer, som kan få din skade til at forsvinde og give dig fornyet energi til at leve livet smertefrit.